Kanavansuu

Kanavansuun asuinalue sijaitsee – nykyisen nimensä mukaisesti – Saimaan kanavan suulla, sen itäpuolella.

Alueen historia yltää kauas taaksepäin.

Saimaan kanavan valmistuminen vuonna 1856 toi alueelle runsaasti liikennettä.

Nykyinen asutus sai varsinaisesti alkunsa vuonna 1890, kun norjalaislähtöisten veljesten James ja Thomas Salvesenin toiminimi T & J Salvesen rakensi Varkaansaareen sahan.

James Salvesen oli tullut Suomeen vuonna 1875 Vaajakoskelle Haapakosken sahalle. Thomas Salvesen muutti Suomeen vuonna 1881. Heidän yrityksensä aloitti toimintansa Helsingissä laivanselvitysyrityksenä. Samalla vuosikymmenellä yhtiö osti sahoja ja metsiä Pohjois-Pohjanmaalta, ja vähitellen myös Saimaan alueelta.

Varkaansaari oli aiemmin ollut Viipuriin kanavaa pitkin kulkevan puutavaran lastauspaikka.

Ensimmäinen saha paloi vuonna 1906, ja sen tilalle tehtiin Suomen ensimmäinen rautabetonista ja kalkkitiiliestä rakennettu saharakennus.

Vuonna 1905 Salvesenit olivat ostaneet myös Kanavan toisella puolella sijaitsevan Lauritsalan kartanon kaikkie tiloineen. Vuonna 1909 osakeyhtiöksi muuttunut yritys siirsi pääkonttorista Helsingistä Lauritsalaan.

Laajimmillaan yhtiön toiminta oli ennen ensimmäistä maailmansotaa. Tuolloin James Salvesen omisti kuusi sahaa ja 130 000 hehtaaria metsää. Työntekijöitä oli 14 000.

Kanavansuun koulu valmistui Salvesenin lahjoittamalle tontille vuonna 1911. Lappeenrannan kaupunki on lakkauttamassa koulua vuonna 2015.

Maailmansodan pyörteissä yhtiö lopetti toimintansa Suomessa, ja vuonna 1916 sahat sekä Lauritsalan kartano myytiin Oy Kaukas Ab:lle.

Sahalla oli työväkeä enimmillään, 1920-luvun lopun nousukautena, jopa 770 henkilöä. Ennen toista maailmansotaa työväen määrä vakiintui noin 500:een.

Useat työntekijöistä asuivat yhtiön rakentamissa asunnoissa, joita rakennettiin 1900-luvun alkupuolella varsinkin Kaukaan omistamisen aikana sekä Varkaansaaren läheisyyteen että lähemmäs Mälkiää, Jurvalanmäelle, Lukusalin- eli Tilimäelle, Telakanmäelle, Louhelaan ja Mökkiriville. Työväestön asunnot suunnitteli arkkitehti W.G. Palmqvis. Ne maalattiin punaisiksi, ikkunapuitteet ja nurkkalaudat olivat valkoiset. Toimihenkilöiden asunnot olivat keltaiset.

Oy Kaukas Ab rakensi uuden sahan muiden tuotantolaitosten yhteyteen Kaukaan kaupunginosaan vuonna 1959, ja lopetti Varkaansaaren sahan.

Kanavansuun vilkas elämä hiljeni vähitellen 1980-luvun alkuun mennessä. Alueen palvelut vähenivät, mm. ruokakaupat lopetettiin.

1980-luvun alussa Oy Kaukas alkoi luopua omistamistaan rakennuksista. Suuri osa siirtyi yksityiseen omistukseen, mutta osa purettiin huonokuntoisina. Samalla alueelle rakennettiin infrastruktuuria, ja rakennuksia kunnostettiin.

Merkittävä piristysruiske alueelle oli vuoden 1999 valtakunnalliset asuntomessut. Niiden myötä Kanavansuulle tuli runsaasti uusia asuntoja ja asukkaita, osa omakotitaloihin, ja osa kerrostaloihin.

TELAKKA

Sahan lisäksi Kanavansuun toinen merkittävä työllistä oli telakka.

T & J Salvesen perusti sahan yhteyteen lotjaveistämön, ja ensimmäiset lotjat valmistuivat vuonna 1893. Uudisrakentaminen telakalla päättyi vuonna 1948, ja siihen mennessä rakennettiin yhteensä 241 alusta.

Rakentamisen ohella telakalla huollettiin omistajayhtiöiden laivakalustoa.

Telakan toiminta päättyi 1990-luvulla, kun puutavarayhtiöt keskittivät laivaus- ja telakkatoimintansa Savonlinnan Laitaatsiltaan.

Vuodesta 2007 lähtien aluetta on hallinnut Kanavansuun Perinnelaivatelakkayhdistys ry.

Telakan verkkosivut ovat osoitteessa http://kanavansuuntelakka.fi/

 

Huhmarvuoren päällä on vanha vesisäiliö.

HUHMARNIEMI

Kanavansuun yksi osa on nimeltään Huhmarniemi.

Alue oli aikanaan sahan lautatarhana. Sahan lopettamisen myötä alue tyhjeni. Sinne rakennettiin omakotitaloja 1990-luvulla.

Huhmarniemestä löydettiin 1900-luvun lopulla maaperästä myrkkyjä, jotka olivat valuneet sahalla käytetyistä aineista. Alueella tehtiin Suomen suurin pilaantuneen maan kunnostus. Maata poistettiin lähes 70 000 tonnia.

Nykyisin alue on Lappeenrannan kaupungin verkkosivujen luonnehdinnan mukaisesti turvallinen ja viihtyisä omakotiasutusalue.

Löydät meidät myös Facebookista!

Kaakon Nettipalvelu Oy